Cookies management by TermsFeed Cookie Consent Φορολογία/Δασμοί - Brexit

Φορολογία/Δασμοί

 Έξοδος Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση  από 01.01.2021

Μεταβατική Περίοδος:   1.1.2020 -31.12.2020

 

 Όλες οι συναλλαγές με το ΗΒ κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο θα συνεχίσουν να ρυθμίζονται ως το ΗΒ να είναι Κράτος Μέλος.

 

Περίοδος από 1.1.2021

 

Από την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασίλειου (ΗΒ) από την ΕΕ, την 1.1.2021, το ΗΒ θα αποτελεί χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ως εκ τούτου θα ισχύουν όλες οι διατάξεις της περί ΦΠΑ Νομοθεσίας όπως αυτές εφαρμόζονται για κράτος το οποίο δεν είναι Κράτος Μέλος της ΕΕ.

 

Συγκεκριμένα, τα αγαθά που θα παραλαμβάνονται από υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα στη Δημοκρατία με προέλευση το HB, θα θεωρούνται ως εισαγωγές στη Δημοκρατία και αντίστοιχα όσα εμπορεύματα θα αποστέλλονται στο HB από τη Δημοκρατία θα αποτελούν εξαγωγές από τη Δημοκρατία και θα πρέπει να τυγχάνουν και στις δύο περιπτώσεις των αναγκαίων τελωνειακών διαδικασιών.

 

Ο τόπος παροχής υπηρεσιών ή / και λήψης υπηρεσιών μεταξύ υποκειμένων στο φόρο προσώπων στη Δημοκρατία και επιχειρήσεων με έδρα το ΗΒ, δεν διαφοροποιείται με την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ. 

 

Σημειώνεται ότι σε σχέση με τις πιο πάνω συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, δεν θα υπάρχει η υποχρέωση για δήλωση των εν λόγω συναλλαγών στον Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών (VIES) ή στη δήλωση INTRASTAT.

 

Η υποβολή αιτήματος από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο στη Δημοκρατία για επιστροφή του ΦΠΑ για επιχειρηματικά έξοδα που έχει υποστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1.1.2021 – 31.12.2021 θα πρέπει γίνει με βάση τις διατάξεις της 13ης Οδηγίας για το ΦΠΑ (Οδηγία 86/560/ΕΚ).

 

Οι παροχές υπηρεσιών από υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα στη Δημοκρατία σε μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα στο ΗΒ που εμπίπτουν στο Μικρή Μονοαπευθυντική Θυρίδα (ΜΟSS), θα θεωρούνται ότι παρέχονται στη χώρα του λήπτη (ΗΒ) χωρίς την υποχρέωση για επιβολή ΦΠΑ στη Δημοκρατία.

 

Αναφορικά με τα αγαθά που παραλαμβάνονται από ιδιώτες με προέλευση το ΗΒ, αυτά θα τυγχάνουν τελωνειακού ελέγχου κατά την παραλαβή τους και ενδεχομένως να προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισαγωγικού ΦΠΑ επί της αξίας τους.

 

Όλες οι ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν από το Τμήμα Φορολογίας σε σχέση με την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φορολογίας .

 

 

 

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

01.01.2021

Ανεξαρτήτως οποιοδήποτε διατάξεων διέπουν τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών (Β2Β) με βάση την Οδηγία σε σχέση με το κοινό σύστημα  ΦΠΑ (Οδηγία 2006/112/ΕΚ) και τις αντίστοιχες με αυτές διατάξεις της στην περί ΦΠΑ Νομοθεσία (Ν. 95(Ι) του 2000 μέχρι 2020), για σκοπούς διασφάλισης της ουδετερότητας του ΦΠΑ, νομικής βεβαιότητας και στοχεύοντας στην εξασφάλιση μιας ορθολογικής φορολογίας που θα αποφεύγει τη διπλή φορολογία, κάθε μεταφορά και άφιξη αγαθών από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό τη Δημοκρατία θα καθορίζεται ως ακολούθως:

 

Μεταβατική Περίοδος 1.2.2020 - 31.12.2020

 

Για την περίοδο 1.2.2020 - 31.12.2020 η μεταφορά και άφιξη εμπορευμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Δημοκρατία θα ακολουθεί τους κανόνες ενδοκοινοτικής μεταφοράς αγαθών όπως υφίστανται στην περί ΦΠΑ Νομοθεσία.

 

 

Αποστολή ή μεταφορά αγαθών μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ που ξεκίνησε πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου αλλά έληξε μετά από αυτήν.

Όταν η μεταφορά των αγαθών από το Ηνωμένο Βασίλειο στο έδαφος της Δημοκρατίας ή η αποστολή των αγαθών από τη Δημοκρατία προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου (31.12.2020), αλλά θα λήξει μετά την εν λόγω μεταβατική περίοδο, οπότε τα αγαθά φθάνουν στη Δημοκρατία ή αντίστοιχα στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη μεταβατική περίοδο, οι εν λόγω συναλλαγές θα εξακολουθούν να θεωρούνται, για τους σκοπούς του ΦΠΑ, ως ενδοκοινοτικές συναλλαγές και όχι ως εισαγωγές/εξαγωγές αγαθών (Άρθρο 51, παράγραφος 1 της Συμφωνίας Αποχώρησης).

Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από 1.1.2021, οι εν λόγω εν εξελίξει μετακινήσεις αγαθών θα πρέπει, ωστόσο, να παρουσιαστούν στο Τελωνείο στη Δημοκρατία και οι Τελωνειακές Αρχές μπορούν να ζητούν από τον εισαγωγέα να αποδείξει, με έγγραφο μεταφοράς, ότι η αποστολή ή η μεταφορά ξεκίνησε πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Οι υποχρεώσεις όσον αφορά τις εν λόγω συναλλαγές που προβλέπονται στην περί ΦΠΑ Νομοθεσία, συνεχίζουν να υφίστανται. Στην περίπτωση άφιξης αγαθών, αυτή θα αποτελεί ενδοκοινοτική απόκτηση στην Δημοκρατία και ως εκ τούτου  ο ΦΠΑ θα πρέπει να καταβληθεί ως να ήταν φόρος εκροών, στη φορολογική δήλωση που υποβάλλει κατά την φορολογική περίοδο εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε η απόκτηση των αγαθών από το πρόσωπο που απέκτησε τα αγαθά. Στην περίπτωση αποστολής αγαθών  θα υπάρχει η υποχρέωση για αναφορά στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα (VIES) από τον αποστολέα.

 

 

 

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΠΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2008/9 (ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ) ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

 

Η Οδηγία 2008/9/ΕΚ του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2008, για τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων σχετικά με την επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας, που προβλέπεται στην οδηγία 2006/112/ΕΚ, σε υποκείμενους στο φόρο μη εγκατεστημένους στο κράτος μέλος επιστροφής αλλά εγκατεστημένους σε άλλο κράτος μέλος δεν θα ισχύει σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την καθορισμένη  ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Από εκείνη την ημερομηνία δεν θα υπάρχει πρόσβαση στη ηλεκτρονική αίτηση που υποβάλλεται για την επιστροφή ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για επιστροφή του ΦΠΑ που έχει πληρωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα έξοδα που έχει υποστεί η επιχείρηση σας με βάση τις διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας.

 

ΦΠΑ που θα έχει καταβληθεί μέχρι 31.12.2020

 

Αναφορικά με το ΦΠΑ που έχετε υποστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 το οποίο σας επιβλήθηκε για αγαθά που σας παραδόθηκαν ή υπηρεσίες που σας παρασχέθηκαν από άλλους υποκείμενους στο φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή για την εισαγωγή αγαθών στο εν λόγω κράτος μέλος, εφόσον τα εν λόγω αγαθά και υπηρεσίες χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Δημοκρατία, θα πρέπει να υποβάλετε το σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά μέχρι τις 31 Μαρτίου, 2021 όπως προνοείται από την σχετική Οδηγία 2006/112/ΕΚ.

 

Η έγκαιρη υποβολή της αίτησης σας θα διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για να μπορέσει το Τμήμα Φορολογίας να διαβιβάσει πριν τις 31 Μαρτίου, 2021 την αίτηση σας στις φορολογικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού από 01.04.2021 η ηλεκτρονική δικτυακή πύλη δεν θα αναγνωρίζει ως Κράτος μέλος το Ηνωμένο Βασίλειο, και δεν θα μπορούν να διαβιβαστούν οι σχετικές αιτήσεις.

 

ΦΠΑ που θα καταβληθεί από την 01.01.2021

 

Αναφορικά με το ΦΠΑ που θα υποστείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 01.01.2021 το οποίο θα σας επιβληθεί για αγαθά που θα σας παραδοθούν ή υπηρεσίες που θα σας παρασχεθούν από άλλους υποκείμενους στο φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή για την εισαγωγή αγαθών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον τα εν λόγω αγαθά και υπηρεσίες θα χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Δημοκρατία, θα μπορείτε να υποβάλετε το αίτημα σας εφόσον τηρούνται οι διατάξεις της 13ης Οδηγίας ΦΠΑ (Οδηγία 86/560/ΕΚ).

 

 

 

 


Τμήμα Φορολογίας,  23 Δεκεμβρίου, 2020

 

_________________

Σχετικός σύνδεσμος: