Κοινό ανακοινωθέν των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ενόψει της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα απόψε (00:00, ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Αυτό έπεται της κύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι Πρόεδροι von der Leyen, Sassoli και Michel εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν Τύπου στο Parliamentarium του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι δηλώσεις της Προέδρου έχουν δημοσιευθεί εδώ. 

Όπως είπε η Πρόεδρος von der Leyen: «Θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι όμως σαφές ότι θα υπάρχει πάντα διαφορά.  Το να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σημασία». 

Η συμφωνία αποχώρησης προβλέπει μεταβατική περίοδο τουλάχιστον έως την 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ενιαίας Αγοράς και της Τελωνειακής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης, βλ. εδώ. 

Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή θα εγκρίνει και θα υποβάλει στο Συμβούλιο σχέδιο οδηγιών διαπραγμάτευσης για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Michel Barnier, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διοργανώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά από την EbS. Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τις τεχνικές λεπτομέρειες. 

Για περισσότερες πληροφορίες: Eric Mamer - Τηλ.: + 32 2 299 4073, Dana Spinant - Τηλ.: + 32 2 299 0150, Daniel Ferrie - Τηλ.: + 32 2 29 86500
 

 

 

Βρυξέλλες, 31 Ιανουαρίου 2020